Leenderstrijp

Literatuur

de geschiedenis van Leende

Leende tot aan WOII

In 1997 bestond de Coöperatieve Rabobank te Leende (voorheen Boerenleenbank) 100 jaar. De acte van oprichting werd op 22 augustus 1897 gepasseerd bij notaris Van der Voort te Geldrop. Het was daarmee de derde oudste boerenleenbank van Noord Brabant.
Ter gelegenheid van het jubileum werd streekhistoricus Jean Coenen ingeschakeld om de dorpsgeschiedenis van Leende vast te leggen. Het werd een fors boek, 360 pagina's dik, waarin alles over Leende en Leenderstrijp is terug te vinden. Het is destijds gratis verspreid onder alle inwoners van Leende.

gilde St Jan Baptista van Leenderstrijp

De geschiedenis van het St Jansgilde van Leenderstrijp gaat terug tot 1645. Ter gelegenheid van de 350e verjaardag heeft strijpenaar Max Farjon alles vastgelegd wat er maar te vinden was. Niets van het gildegebeuren blijft onbesproken. De tekst van het boek wordt royaal ondersteund door tekeningen, schema's en foto's. De unieke detailtekeningen van de schiet- en vendelkunst zijn niet eerder op zo'n manier gepubliceerd. Ook Leenderstrijp komt aan bod: de geschiedenis, volksverhalen en wetenswaardigheden.
Het boek telt 300 pagina's en 400 afbeeldingen. Het verscheen in 1995 en kostte toen 85 gulden, omgerekend €38,50. Er liggen nog enkele exemplaren op voorraad.

Fanfare Philharmonie

Jan van Winkel stelde een prachtig boek samen ter gelegenheid van de 150e verjaardag van de fanfare van Leende. Bijna 100 pagina's met documenten, foto's en begeleidende tekst schetsen de kleurrijke historie van dit trotse muziekkoprs. Weliswaar is dit niet de muziekvereniging van Leenderstrijp, maar ze komen hier toch geregeld door de straten geparadeerd. Als tegenprestatie de vermelding op deze plaats. Het boek verscheen in het jubileumjaar 2000.

Geheimen van een Middeleeuws Bouwwerk

Vliegtuigbouwer Max Farjon is ook een voortreffelijk kunstschilder. Dorpsgezichten op aquarel brachten hem op het idee de toren van Leende nader te bestuderen. Na 5 jaar meten, tekenen, archieven uitpluizen en teksten schrijven is het werk nu bijna klaar. 250 pagina's met veel kleurige aquareltekeningen van aanzichten, doorsnede's en details. Makkelijk leesbaar voor elke geïnteresseerde leek, maar ook voor bouwkundigen en historici. Het boek verschijnt voorjaar 2010. Meer...