Leenderstrijp

Kermis

Eigenlijk ongelooflijk dat Leenderstrijp met zijn 500 inwoners een eigen kermis heeft. Technisch wordt het mogelijk gemaakt door afspraken te maken met bedrijven die op de lindse kermis staan. Zo kun je de snoepkraam, schiettent, draaimolen en autoscooter later in Leende terug vinden. Dankzij de Stichting behoudt Strijp Kermis kwamen er de laatste jaren ook bijzondere attracties bij. Zoals een zweefmolen en een ouderwetse schuitjesschommel. Of de nostalgische Hobbelende Geit, een draaimolen met bewegende houten beesten die steeds wilder gaat draaien naarmate de avond vordert.

Het kermisfeest begint op zaterdagavond om half acht. Dan komt vanuit Leende een traktor aangetufd met een platte wagen erachter. Die wagen is het decor voor het wagenspel dat Toneelvereniging Kunst na Arbeid Leende (KNAL) zo dadelijk zal geven op het kaetsveld. Het Strijps Kapelleke zit ondertussen al vrolijke deuntjes te spelen, de wegen zijn afgezet, de bankjes staan klaar en het volk stroomt toe. Meestal handelt het toneelstuk over de dorpspolitiek, de burgemeester en de pastoor, een twistpunt tussen Heeze en Leende, enzovoort. Na afloop gaat iedereen naar de kermis en barst het los.

Kermismaandag is de dag voor de strijpenaren. In de ochtend gaat het gilde volgens traditie naar de kerk voor de mis ter ere van patroonheilige St Jan Baptista.
Even terzijde: het gilde gáát en de fanfare marchéért, het verschil zit hem in het tempo van maximaal 90 respectievelijk 120 passen per minuut.
Het oeroude ritueel om na de mis te gaan teren is massaal door de huidige dorpsbewoners overgenomen. Tot diep in de nacht worden de kelen stevig gesmeerd in de kermistent van de stichting.

Op dinsdag tenslotte organiseert de school een fietstocht door de natuur met na afloop voor alle kinderen een frietje op de kermis.