Leenderstrijp

het Geheim van Leenderstrijp

Je bent 14 en woont in een dorp van nog geen 500 inwoners. Schoolvakantie. Je lummelt wat rond met je vriendin. Vroeger kon je buurman Giel Snoeks nog helpen met de koeien of zo. Maar hij is zomaar ineens op zijn land gestorven en de boerderij staat nu al jaren leeg. Da's gaaf. Leuk om te gaan spelen. Je kruipt stiekem in het oude washuisje en gaat met spullen slepen. Je tilt een kapotte vrieskist van zijn plaats en dan..... Wat is dat? Er valt een ijzeren kist uit de holte waar ooit de motor zat. Daarin een doosje met een envelop met 500 gulden en nóg een klein metalen kistje dat niet open wil. Je rent opgewonden naar huis en gaat samen met mama terug om nog eens goed te kijken. Het kleine geldkistje gaat eindelijk ook open en het zit vol stinkend papiergeld! Bij elkaar bijna 11.000 gulden, je bent rijk! Nee, zegt mama, dit geld is niet van jou, we bellen de politie zoals het hoort.

Het is allemaal echt zo gebeurd in 1998 en het is 10 jaar geheim gebleven. Want stel je voor dat het in de krant komt en er gure personages in de straat verschijnen, op zoek naar méér geluk in het huis van Snoeks.
Een paar jaar na de vondst nemen de erfgenamen het geld eindelijk in ontvangst en krijgen onze avonturiers Lotte en Tjarde hun verdiende vindersloon.

Opgenomen in 1998, gemonteerd in januari 2009.

Copyright © Joost Janssen
Duur: 17 minuten Afspelen